Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Składniki kulek proteinowych oraz ich wpływ na pracę kulki


PRODUKTY ROŚLINNE


KASZA MANNA

kasza-manna-dodatek-do-kulek

Kasza manna stosowana jest w miksie jako dopełniacz. Jej zawartość nie powinna przekraczać 30%, a kulki z jej dodatkiem przy zbyt długim suszeniu są narażone na pękanie.

Białko 87%

Tłuszcz 1,3%

Węglowodany 77%


SEMOLINA

semolina-dodatek-do-kulek

Semolina to produkt podobny do kaszy manny, jednak różni się kolorem i strukturą. Mąka ta posiada żółtą lub kremowo - żółtą barwę. Posiada większe ziarna od kaszy manny, ponieważ jest otrzymywana z twardej pszenicy (durum). Charakteryzuje się dobrymi właściwościami plastycznymi oraz kleistymi. Zawartość tej mąki nie powinna przekraczać 30%.

Białko 13%

Tłuszcz 1%

Węglowodany 73%


MĄKA KUKURYDZIANA

maka-kukurydziana-dodatki-do-kulek

Stosowana w każdym miksie ze względu na swoje właściwości utwardzania kulki. Nie należy przekraczać 20% - 30% całego miksu.

Białko 7%

Tłuszcz 2%

Węglowodany 79%


MĄCZKA ARACHIDOWA

maczka-arachidowa-dodatek-do-kulek

Mączka arachidowa stosowana jest w kulkach, które przeznaczamy do łowienia na mulistym dnie. Posiada dużo białka co zwiększa wartość odżywczą kulek. Nie powinno się przekraczać 10% całego miksu, w przeciwnym razie możemy mieć problem z rolowaniem. Pewnie zastanawiacie się gdzie można ją kupić, wystarczy kupić zwykłe orzeszki w markecie i zmielić je na miazgę. Nie powinno się dodawać orzeszków z brązową skórką, ponieważ nada ona gorzki smak naszym przynętom.

Białko 39%

Tłuszcz 29%

Węglowodany 18%


MELASA KOPROWA

melasa-koprowa-dodatek-do-kulek

Melasa koprowa jest dodatkiem bardzo dobrze klejącym kulki. Dzięki temu dodatkowi nasze ciasto będzie dobrze się rolowało. Nie powinnismy przekraczać 20% miksu.


MĄKA SOJOWA

maka-sojowa-pelnotlusta-dodatek-do-kulek maka-sojowa-odtluszczona-dodatek-do-kulek
Mąka sojowa pełnotłusta                                                                 Mąka sojowa odtłuszczona

Na rynku istnieją dwa rodzaje mąki sojowej: pełnotłusta i odtłuszczona. Różnią się od siebie kolorem a także zawartością białek, tłuszczy i węglowodanów. Ta pierwsza posiada jasnożółty kolor oraz zapach soi, natomiast druga mąka jest jaśniejsza i praktycznie bezwonna. Dopiero po dodaniu jaj można wyczuć delikatny zapach. Należy pamiętać aby obie mąki przechowywać w odpowiednich warunkach a przed dodaniem do miksu przetrzeć przez drobne sito z uwagi na możliwość powstania brył.

Mąka sojowa odtłuszczona            Mąka sojowa pełnotłusta

Białko 52%                                     Białko 38%

Tłuszcz 2%                                   Tłuszcz 20%

Węglowodany 38%                        Węglowodany 10%

Stosować 20%                        Stosować 30%


PIERNIK

piernik-dodatek-do-kulek

Piernik posiada ładny, słodki zapach, powinno się go stosować do 10%. Można go kupić w sklepach wędkarskich.

Białko 6%

Tłuszcz 20%

Węglowodany 46%


MĄKA PSZENNA

maka-pszenna-dodatek-do-kulek

Mąka pszenna posiada dobre właściwości klejące, dodanie jej umożliwia otrzymanie gumowatych kulek. Stosujemy do 15% całego miksu.

Białko 10%

Tłuszcz 1%

Węglowodany 76%


IZOLAT SOJOWY

izolat-sojowy-dodatek-do-kulek

Posiada dużą zawartość białka, zwiększając wartość odżywczą kulek. Stosujemy do 10%

Białko 90%

Tłuszcz 1%

Węglowodany 1%


MĄCZKA Z ORZECHÓW LASKOWYCH

maczka-z-orzechow-laskowych-dodatek-do-kulek

Mączka mniej tłusta niż mączka z orzechów arachaidowych, stosujemy do 10%

Białko 48%

Tłuszcz 13%

Węglowodany 26%


GLUTEN PSZENNY

gluten-pszenny-dodatek-do-kulek

Składnik ten dodawany jest do miksów z dużą zawartością ziaren. Posiada bardzo dobre właściwości klejące.Stosujemy go do 5% zawartości całego miksu.

Białko 75%

Tłuszcz 2%

Węglowodany 14%


BISZKOPT MIELONY

biszkopt-mielony-dodatek-do-kulek

Słodki dodatek do kulek pozwalający na lepsza pracę. Stosujemy go do 20% zawartości miksu.

Białko 5%

Tłuszcz 5%

Węglowodany 64%


MĄCZKA CSL

kasza-manna-dodatek-do-kulek

Mączka pochodzenia roślinnego, wytwarzana z ziaren kukurydzy. Zawiera ona bogate źródło aminokwasów, cukrów, minerałów oraz witamin. Posiada charakterystyczny zapach. Stosujemy do 10% zawartości miksu.

Białko 30%


GLUTEN KUKURYDZIANY

kasza-manna-dodatek-do-kulek

Gluten kukurydziany jest produktem roślinnym pozyskiwanym podczas obróbki kukurydzy mającej na celu pozyskanie skrobi. Jest żródłem lizyny oraz metioniny. Posiada dużą elastyczność, lepkość i sprężystość. Stosować do 30% zawartości miksu.

Białko 60%


MĄCZKA Z ORZECHÓW TYGRYSICH

kasza-manna-dodatek-do-kulek

Mączka z orzechów tygrysich nazywanych także migdałami ziemnymi możemy spotkać dwa rodzaje różniące się strukturą. Drobna 0,5 mm oraz gruba 1,5 mm. Orzechy te są źródłem błonnika, potasu, magnezu oraz witamin E i C. Posiada słodki smak doskonały dla kulek stosowanych w ciepłe pory roku. Stosujemy do 20% zawartości miksu.

Białko 22%

Tłuszcz 10%

Węglowodany 42%


MĄKA KOKOSOWA

kasza-manna-dodatek-do-kulek

Mąka kokosowa to produkt uboczny pozyskiwania oleju i mleka kokosowego z miąższu kokosa. Mąka bogata w węglowodany (60%) i błonnik (38%). Na rynku możemy spotkać wiele rodzajów mąki kokosowej między innymi: mąkę pełnotłustą, mąkę częściowo odtłuszczoną, mąkę niskotłuszczową i wysokobłonnikową a także mąkę wysokobiałkową i wysokobłonnikową.

Białko 18%

Tłuszcz 15%

Węglowodany 59%


MĄKA RYŻOWA

maka-ryzowa-dodatek-do-kulek

Mąka ryżowa jest dodawana do składu kulki gdy chcemy aby nasze kulki miały dużą ilość węglowodanów. Produkt ten jest często dodawany do kulek stosowanych w ciepłe pory roku. Mąka posiada właściwości utwardzające, nie powinno się przekraczać 20% zawartości miksu.

Białko 6%

Tłuszcz 2%

Węglowodany 80%


ZARODNIK KUKURYDZIANY

zarodnik-kukurydziany-dodatek-do-kulek

Zarodnik kukurydziany jest pozyskiwany podczas obróbki nasion kukurydzy. Dodanie tego składnika powoduje uzyskanie luźniejszej struktury kulki, który ułatwia wypłukiwanie wartości odżywczych. Stosowanie do 25% zawartości miksu.

Białko 14%

Tłuszcz 12%


MĄKA GROCHOWA

maka-grochowa-dodatek-do-kulek

Mąka ta posiada żółtą barwę i dobre właściwości klejące. Stosowanie do 20% zawartości miksu.

Białko 24%

Tłuszcz 1,5%

Węglowodany 60%


PRODUKTY ZWIERZĘCE


KARMA DLA PSÓW

karma-dla-psow-dodatek-do-kulek

Przy produkcji "śmiedzieli" najlepiej stosować karmę wołową, zapewnia ona intensywny zapach. Unikajmy kupowania najtańszych karm, które często nie posiadają żadnych wartości odżywczych. Nie powinno się przekraczać 25% miksu.


WĘDZONA SZPROTKA

wedzona-szprotka-dodatek-do-kulek

Szprotkę przed dodaniem do miksu należy zmielić. Dodatek ten zawiera dużą ilość oleju oraz intensywny aromat rybny. Ze względu na dużą ilość oleju nie powinno się go już dodawać, nadmiar tego dodatku powoduje problemy z rolowaniem. Jako dodatek mięsny jest mocniej narażony na zepsucie, dlatego też kulki z tym dodatnkiem należy odpowiednio zabezpieczyć przed zepsuciem czy pleśnią.

Białko 20%

Tłuszcz 19%

Węglowodany 0%


WĘDZONA MAKRELA

wedzona-makrela-dodatek-do-kulek

Makrelę przed dodaniem do miksu także należy zmielić, jednak w odróżnieniu od szprotki makrela nie zawiera dużej ilości oleju i należy z tego względu do miksu dodać olej, w przeciwnym razie kulki będą za twarde.

Białko 20%

Tłuszcz 24%

Węglowodany 0%


MĄCZKI ZWIERZĘCE


maczka-miesna-dodatek-do-kulek

Mączka zwierzęca to dodatek, który poprawia wartość odżywczą kulki ze względu na dużą zawartość białka. Nie powinno się przekraczać 20% miksu. Na rynku można się spotkać z dużą ilością mączek mięsnych do tych najczęściej spotykanych zaliczamy:


MĄCZKA Z KRYLA

maczka-z-kryla-dodatek-do-kulek

Mączka z kryla charakteryzuje się łososiowym kolorem oraz intensywnym zapachem. Posiada dużą zawartość białka na poziomie 70%. Stosować od 5% - 10%

Białko 70%


MĄCZKA Z KAŁAMARNICY

maczka-z-kalamarnicy-dodatek-do-kulek

Mączka z kałamarnicy to kolejna mączka idealna do tworzenia miksów śmierdzących. Charakteryzuje się ciemno brązową barwą i dużą zawartością białka. Stosować od 10%-30%.

Białko 80%


MĄCZKA Z RAKÓW

maczka-z-rakow-dodatek-do-kulek

Jest to mączka w której są widoczne pancerze raków dzięki którym uzyskamy efekt chrupkości. Stosować od 5%-25%.

Białko 40%

Tłuszcz 7%


MĄCZKA KREWETKOWA

maczka-krewetkowa-dodatek-do-kulek

Mączka krewetkowa jest o wiele lżejsza od mączek rybnych. Posiada walory zapachowe i smakowe atrakcyjne dla ryb. Stosować do 25% zawartości miksu.

Białko 50%

Tłuszcz 9%


MĄCZKA GLM

maczka-z-kryla-dodatek-do-kulek

Mączka pozyskiwana z naturalnego pokarmu karpi takich jak muszle czy wodorosty. Stosować do 10%


MĄCZKA RYBNA


maczka-rybna-dodatek-do-kulek

Mączka rybna posiada do 70% białka, dlatego jest dobrym dodatkiem zwiększającym wartość odżywczą kulek. Nie powinno się przekraczać 20% całego miksu. Szczególnie dobrze sprawdza się przy kulkach jesiennych gdy ryby poszukują treściwego pokarmu przed zimą.


MĄCZKA RYBNO - KREWETKOWA

maczka-rybno-krewetkowa-dodatek-do-kulek

Połączenie dwóch rodzajów mączek rybnej i krewetkowej. Stosować do 25%

Białko 50%

Tłuszcz 10%


MĄCZKA PRE DIGEST

maczka-pre-digest-dodatek-do-kulek

W odróżnieniu od innych mączek ta jest produkowana z całych, świeżych ryb a nie z odpadów jak pozostałe. Posiada rybny zapach oraz bardzo drobną strukturę dzięki czemu znakomicie łączy się z innymi składnikami miksu. Idealna na zimne pory roku. Stosować 10% - 30%.

Białko 84%

Tłuszcz 9%


MĄCZKA RYBNA LT94

maczka-rybna-lt94-dodatek-do-kulek

Jest to kolejna mączka produkowana w niskich temperaturach dzięki czemu uzyskuje się większą wartość odżywczą. Białko zawarte w tej mączce ma przyswajalnośc na poziomie 94%. Stosować 10% - 30%.

Białko 78%

Tłuszcz 11%


MĄCZKA ŁOSOSIOWA

maczka-lososiowa-dodatek-do-kulek

Mączka o wysokim poziomie strawności oraz dużych wartościach odżywczych. Stosować do 30% zawartości miksu.

Białko 65%

Tłuszcz 12%


ZIARNA


MIELONE NASIONA

mielone-nasiona-dodatek-do-kulek

Mielone nasiona poprawiają pracę kulki uwalniając szybciej aromaty. Nie powinno się przekraczać 30% miksu, ponieważ ciasto podczas rolowania może się rozpadać. Przy zastosowaniu ziaren wskazane jest uwzględnić obecność glutenu pszennego w miksie, który ma dobre właściwości kleiste. Zalecam kupować gotowe bird foody w sklepach zoologicznych, lub gołębiarskich.


BIRD FOOD (ptasie jedzenie)

bird-food-dodatek-do-kulek

Posiada słodką nutę, a w jego skład wchodzą: konopie (250g), rzepak (300g), proso czerwone (150g), proso żółte (150g), kanar (100g), siemię lniane (50g). Bird food pozwala uwalniać aromaty zawarte w kulce. Powinno się go stosować do 10% zawartości całego miksu.


KONOPIE

konopie-dodatek-do-kulek

Konopie to przysmak karpi, który wzmaga u nich trawienie przez co często wracają do naszych miejscówek. Powinno się stosować do 10% całego miksu, przed dodaniem do miksu należy je zmielić. Można je kupić w sklepach z pożywieniem dle gołębi.

Białko 30%

Tłuszcz 28%

Węglowodany 31%


SOFT RED FACTOR (Nectarblend)

soft-red-factor-nectarblend-dodatek-do-kulek

Pokarm dla małych ptaków charakteryzuje się drobną strukturą w której można znaleźć między innymi małe nasiona i biszkopt. Posiada właściwości lekko klejące, wpływa na smak i zapach miksu. Stosować do 30% zawartości miksu.


MAKUCH

makuch-dodatek-do-kulek

Makuch jest produktem pozyskiwanym podczas produkcji oleju z różnego rodzaju nasion takich jak słonecznik czy rzepak. Po wydobyciu oleju z danego ziarna pozostaje odpad który nazywamy makuchem. Jest to źródło białka oraz tłuszczy, dzięki temu składnikowi możemy uzyskać luźniejszą strukturę oraz lepszą pracę kulki.


BIRD SEED

bird-seed-dodatek-do-kulek

Mieszanka oleistych ziaren takich jak proso, rzepak, len, murzynek i konopie. Stosować do 10% zawartości miksu.


MURZYNEK

murzynek-dodatek-do-kulek

Murzynek to ziarno o dużej zawartości białka oraz tłuszczu. Jest to jedyne ziarno które jest na tyle małe że nie musimy go mielić aby dodać do miksu. Stosować do 10%.


BIRDY FRUIT

bird-friut-dodatek-do-kulek

Birdy fruit to pokarm na bazie jajek z dodatkiem biszkoptu, miodu i ziaren murzynka. Zawartość białka to około 30% a tłuszczu 10%.


BF INSECT

bf-insect-dodatek-do-kulek

BF INSECT to wilgotny pokarm dla ptaków, który zawiera mielone ziarna i robaki a także rozdrobnione owoce i melase. Stosować do 20% miksu.


PRODUKTY MLECZNE


KAZEINA KWASOWA

kazeina-kwasowa-dodatek-do-kulek

Kazeina kwasowa to proszek pochodzenia mlecznego. Posiada ponad 80% białka i jest idealnym składnikiem gdy chcemy podnieść wartość odżywczą naszych kulek. Kazeina posiada mleczny zapach oraz smak.


KAZEINIAN SODU

kazeinian-sodu-dodatek-do-kulek

Kazeinian sodu jest proszkiem pochodzenia mlecznego zawierającym 87% białka. Posiada właściwości spulchniające dzięki czemu możemy regulować wyporność kulek.


SERWATKA

serwatka-dodatek-do-kulek

Produkt uboczny otrzymywany podczas produkcji serów i kazeiny. Jest źródłem białek (około 15%), laktozy (około 70%) i wielu składników mineralnych. Składnik dodawany do kulek ze względu polepszenia plastyczności i zwiększenia wartości odżywczych.


KAZEINIAN WAPNIA

kazeinian-wapnia-dodatek-do-kulek

Kazeinian wapnia jest dodatkiem pochodzenia mlecznego posiadającym około 96% białka i tylko 2% tłuszczu. Dodawany do kulek w celu zwiększenia ilości białka w miksie.


KAZEINA

kazeina-dodatek-do-kulek

Kazeina jest dodatkiem pochodzenia mlecznego, zwiększa wartość odżywczą kulek w białko. Dodatek ten posiada więcej niż 90% białka, dlatego powinno się go dodawać do 10% zawartości całego miksu. Można go kupić w sklepach wędkarskich, na allegro oraz w sklepach z suplementami.


INNE DODATKI


SKORUPKI JAJEK

skorupki-jajek-dodatek-do-kulek

Uważa się, że skorupki jajek przypominają karpiom naturalny pokarm taki jak skorupiaki, dodatkowo wspomagają pracę kulki.


PRZYPRAWY KUCHENNE

przyprawy-kuchenne-dodatki-do-kulek

Przyprawy kuchenne to tani dodatek, który może znacznie zwiększyć atrakcyjność naszych kulek. Grill ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, chilli, czosnek, sól, chayenne to tylko niektóre przyprawy, które możemy zastosować.


ROBIN RED

robin-red-dodatki-do-kulek

Mieszanka ostrych przypraw takich jak: ostre papryczki chilli, czerwony pieprz, słodka papryka, chilli, czerwony pieprz, kminek, pieprz cayenne, crophylo red oraz brązowy cukier. Wszystkie te przeprawy zawierają kapsaicyne, która jest odpowiedzialna za smak i zapach. Związek ten wpływa również na metabolizm i trawienie. Stosowanie 5-10%.


ALBUMINA

albumina-dodatki-do-kulek

Składnik pozyskiwany z białka kurzych jaj, wpływa na twardość kulki, często stosowany zamiast jaj. Dodawając albumine do miksu należy skrócić czas gotowania. Jest to składnik czuły na wysokie temperatury. Stosowanie 30-80g / kg miksu.

Białko 84%

Tłuszcz 1%


OLEJ RYBNY

olej-rybny-dodatek-do-kulek

Olej rybny zapobiega klejeniu się ciasta do rąk, posiada niezbyt pachnący aromat. Stosuje się go w ilości 20 - 40 ml na kg miksu


SŁODZIK

slodzik-dodatek-do-kulek

W sklepach wędkarskich mamy szeroką gamę słodzików, lecz można je zastąpić cukrem czy też miodem, są one jednak bardziej narażone na psucie. Wszystkie dodawane składniki kulek posiadają lekko gorzki smak, dlatego dla zniwelowania gorzkiego smaku powinno się dodawać od 4 - 5 ml słodzika na kg miksu. Jeśli chcemy otrzymać kulki o lekko słodkim smaku powinniśmy dodać od 6 - 9 ml słodzika na kg miksu. Aby otrzymać słodkie kulki dodajemy od 10 - 12 ml słodzika na kg miksu.


KONSERWANT

konserwant-dodatek-do-kulek

Konserwant to dodatek, który dodajemy jeśli chcemy zrobić większa ilość kulek, którą nie wykorzystamy odrazu. Dzięki niemu kulki mogą dłużej leżakować bez obawy zepsucia. Należy pamiętać o dobrym wysuszeniu kulek. Zasada jaką stosujemy przy dozowaniu konserwantów jest jedna: jeśli w skład kulek wchodzi więcej mięsnych czy też rybnych dodatków bardziej podatnych na psucie dodajemy więcej konserwantów, natomiast jeśli w składzie naszych kulek są składniki pochodzenia roślinnego nie ma potrzeby stosowania dużej ilości konserwantów. Każdy producent podaje proporcję stosowania swojego konserwantu. Na wielu forach można znaleźć informacje o stosowaniu glikolu spożywczego, który zastępuje konserwant. Ilość glikolu jest podawany w przedziale 80-120ml na kg miksu.


BARWNIKI

barwnik-dodatek-do-kulek

Niektórzy uważają, że karpie nie rozróżniają kolorów, zdania są podzielone. Ja dodaje je tylko po to, by móc odróżnić kulki które leżą na dnie. Gdy łowimy na niedużej głębokości lub mamy kamerkę podwodną możemy zaobserwować jaki kolor kulek jest wyjadany przez ryby i zastosować je na włosie.


PV 1 COLLANT

PV-1-COLLANT-dodatek-do-kulek

Słodki, dobrze klejący dodatek do kulek proteinowych. Stosujemy go do 20% zawartości całego miksu


BETAINA

betaina-dodatek-do-kulek

Betaina to składnik który powinien się znaleźć w składzie każdej kulki, ponieważ jest on odpowiedzialny za strawność pokarmu oraz przyśpieszanie metabolizmu u karpi. Składnik ten jest bardzo czuły na wysokie temperatury, dlatego kulki z dodatkiem tego składnika powinno się gotować znacznie krócej. Stosować 5-10g na kg miksu.


MUSZLE OSTRYG

pokruszone-muszle-ostryg-dodatek-do-kulek

Pokruszone muszle ostryg dodajemy do miksu gdy chcemy uzyskać efekt chrupkości lub dociążyć kulki proteinowe. Muszle ostryg są źródłem wapnia. Stosować do 10% zawartości miksu.


HEMOGLOBINA

hemoglobina-dodatek-do-kulek

Hemoglobina to nic innego jak suszona krew, często dodawana do miksów opartych na mączkach rybnych lub mięsnych. Składnik ten posiada delikatny zapach krwi. Dodanie tego składnika spowoduje zabarwienie miksu na ciemno brązowy kolor a także wygładzenie struktury kulki. Dobrze sprawdza się w chłodne pory roku. Stosować do 10% zawartości miksu.

Białko 92%


PLAZMA KRWI

plazma-krwi-dodatek-do-kulek

Plazma krwi posiada delikatny mięsny zapach oraz właściwości spajające. Duża zawartość białka. Stosować do 10% zawartości miksu.

Białko 80%


SPIRULINA

spirulina-dodatek-do-kulek

Spirulina jest pozyskiwana z zielono niebieskich alg zamieszkujących wody wśródlądowe. Posiada bardzo dobre właściwości barwiące zawiera dużą ilość dobrze strawnych białek. Stosować do 5% zawartości miksu.

Białko 70%